CD Recensies

MANCINI: FLUITSONATES; TOCCATA'S

Mancini: Fluitsonates nr. 1, 2, 4-12; Fluitsonate nr. 3 (bew. voor klavecimbel); Toccate di cembalo per studio nr. 1 en 3. Armonia delle sfere. Tactus C 67113890 (2 cd’s, 1u. 55’42”). 2020
 
Het kan verkeren: Terwijl de Napolitaan Francesco Mancini (1672 - 1737) tijdens zijn leven vooral bekend was met zijn opera’s en oratoria trekt hij thans de grootste aandacht met zijn instrumentale werken. Daartoe behoren de Sonates of concerten voor fluit en strijkers als deel van het zogenaamde Napels manuscript uit 1725. De Sonates werden in 1724 afzonderlijk gepubliceerd in Londen en later herdrukt zonder dat nog sprake was van een viool als getuige dat de fluit erg populair was in die tijd.
Fluitist Daniele Salvastore, cellist Perikli Pite en klavecinist Silvia Rambaldi van Armonia delle sfere realiseren heel geslaagde vertolkingen van een aantal van deze nogal ambitieuze composities. Vooral de continuopartijen geven het geheel een dramatisch element. Het resultaat is een heel treffend en onderhoudend geheel dat de aandacht van de luisteraar geen moment zal laten verslappen en ook niet-blokfluit aficionados zal bekoren. 
Silvia Rambaldi draagt nog een aardige bewerking van een der sonates en  twee Toccata’s bij die waarschijnlijk voor didactisch doeleinden werden geschreven.