CD Recensies

MARTYNOV: UTOPIA

Martynov: Utopia. Neville Creed (spr), Jun Hong Loh (v) met het Londens filharmonisch orkest en -koor. o.l.v. Vladimir Jurowski. London Philharmonic Orchestra LPO 0120 (47’19”). 2019
 
In 1516 beschreef Thomas Moore in zijn boek Utopia een ideale samenleving van volmaakte mensen op een eiland in het zuiden van de Atlantische oceaan. De Russische avant-gare componist Vladimir Martynov (1946) gaf daar in 2005 een eigentijdse draai aan door zijn  oorspronkelijk in 2004 in opdracht van de Singaporese ambassadeur Michael Tay in   Moskou geschreven Symfonie ’Singapore’ een jaar later te bewerken tot Utopia als een eerbetoon aan Singapore op tekst uit de Tao te Ching om de gedachten over een geopolitiek Utopia opnieuw muzikaal te verbeelden.
In het werk gaan blijken van minimalisme mooi samen met Russisch  orthodox gezang en voegt zich een vioolsolo bij het geheel met verteller, koor en orkest in wat me mogen aannemen een getrouwe weergave omdat de componist bij de opname aanwezig was en omdat het orkest vertrouwd is met het idioom van Martynov nadat het in 2009 diens opera Vita Nuova al opnam.