CD Recensies

MENDELSSOHN, FELIX, FANNY: WERKEN VOOR CELLO EN PIANO (COMPLEET)

Mendelssohn, Felix: Cellosonates nr. 1 in Bes op. 45 en 2 in D op. 58; Lied ohne Worte in D op. 109; ‘Assai tranquillo’ in b voor Julius Rietz; Variations concertantes op. 17; Mendelssohn, Fanny: Sonata o fantasia in g; Capriccio in As. Joël Marosi en Esther Walker. Fist Hand Records FHR 81 (81’05”). 2020
 
Een goed idee van First Hand om zonder enige technische belemmering de volledige werken voor cello en piano van Felix en Fanna Mendelssohn te bundelen. De werken van Felix omspannen de tijd tussen de Variations concertantes van de 19-jarige Mendelssohn uit 1829 via beide Cellosonates uit 1838 en 1843 tot het Lied ohne Worte uit 1845. Het pas in 1962 gepubliceerde Assai tranquillo schreef Mendelssohn in 1835 voor Julius Rietz die zijn assistent dirigent was in Düsseldorf.
De beide werken van Fanny Mendelssohn zijn uit 1829.
Broer en zus schreven heel mooie, karakteristieke werken voor cello en piano en deze worden in al hun aspecten zeer verzorgd en in goed samenspel uitgevoerd door Joël Marosi en Esther Walker. Ze hebben unanieme opvattingen over tempo, frasering en articulatie en tonen zich vooral de hoekdelen van de diverse sonates heel energiek. Maar ze spelen gelukkig niet al te gespierd en laten ook ruimte voor charme.
De grootste attractie van deze uitgave is de volledigheid van het cellorepertoire van de beide Mendelssohns, maar ook kwalitatief kunnen Joël Marosi en Esther Walker zich goed handhaven te midden van de vele andere opnamen van deze werken.