CD Recensies

MULSANT: FROM USHANT ISLAND TO ARMENIA

Mulsant: From Ushant island to Armenia. Variaties voor fluit en piano nr. 1-6 op. 11; Vocalise voor solo altviool op. 53; Quatuor in jubilo voor piano, klarinet, viool en cello op. 22; Suite voor solocello op. 41; Suite voor strijkorkest op. 42. Resp. Isabelle Duval (fl) en Asako Yoshida (p), Lise Berthaud (va), Stéphanie Carne (kl) met het Tchaika trio, Ingrid Schoenlaub (vc) en het Armeens nationaal kamerorkest o.l.v. Vahan Mardirossian. Arre-se AR-RÉ-SÉ 30217-1 (68’03”). 2016
 
De in 1962 geboren Franse componiste Florentine Mulsant kreeg haar opleiding in Parijs en schrijft zonder dogma’s te belijden behoorlijk goed in het gehoor liggende muziek in de traditie van de Franse school zoals die zich tussen Debussy en Ravel tot Dutilleux ontwikkelde. Ze heeft wat invloed ondergaan van het neo-serialisme, maar schrijft best melodieuze stukken waarvan we hier een goede indruk kunnen krijgen.
In de Variaties voor fluit uit 2014 worden de virtuoze mogelijkheden van Isabelle Duval en Asako Yoshida behoorlijk op de proef gesteld, maar ze brengen het er heel goed vanaf en kunnen ook echt betekenis geven aan het stuk.
De Vocalise uit 2014 geeft in drie segmenten blijk van een grote kennis van de mogelijkheden van het instrument en Ingrid Schoenlaub laat dat met veel zelfvertrouwen en een mooie toonvorming horen.  
In het Quatuor in jubilo uit 1999 dat in 2002 een herziening onderging speelt Stéphanie Carne op fraaie wijze de hoofdrol en ze laat zich mooi begeleiden door Elena Khabarova ℗, Sofiya Shapiro (va) en Alexandra Matvievskaya (p). Aardig hoe het samenspel zich ontwikkelt en tot verrassende emotionele resultaten leidt met uitersten van vreugde en verdroomdheid.
De Suite voor solocello uit 2012 heeft als bijzonderheid een hoge graad van emotionaliteit. Het is opgebouwd rond de noten D-A-C-F die overeenkomt met de voornaam Paul, de zoon van de componiste die in 2011 tragisch overleed en dat motief komt telkens terug in de vijf delen om daaraan te herinneren.
Afsluitend is er dan nog de in 2012 gecomponeerde veelkleurige, vlotte Suite voor orkest, gebouwd op goed samenhangend mooi thematisch materiaal en zwierig uitgevoerd door de temperamentvolle Armeniërs.
Een sympathiek portret van Florentine Mulsant is het resultaat.