CD Recensies

MOZART, L.: MUSIKALISCHE SCHLITTENFAHRT; JACHTSYMFONIE E.A.

Mozart, L.: Musikalische Schlittenfahrt, Die; Cassation in g ‘Kindersymfonie’; Symfonieén in D, E. D11 en G ‘Jachtsymfonie’. Münchens kamerorkest o.l.v. Hans Stadlmair. Tudor 737 (58’53”). 1994
 
De 14’32” durende Musikalische Schlittenfahrt van vader Mozart zit vol rinkelende belletjes zoals dat past bij een ritje op een door een paard getrokken arreslee. Programmatische effecten zoals in Vivaldi’s Vier jaargetijden komen ook voor, bijvoorbeeld in ‘rillend meisje’.
Grappige effecten moeten ook de Kindersymfonie betekenis geven. Nog steeds staat niet vast of dit werkvan Mozart sr. is, maar het wordt met veel verve gespeeld. Een windmachine, een kinderkoor, een opgenomen koekoek en andere vogelroepen, ratels en al zorgen voor grappige effecten.
Substantiëler zijn beide Symfonieën met robuuste energie en felle contrasten in het eerste deel een welsprekend langzaam deel en trompetter en pauken in de finale.
De Jachtsymfonie is een heel aardig werk met jachthoorn, blaffende honden  en paardenhoeven en vaag klinkende geweerschoten als programmatische bijdragen. Dat alles meer dan aardig uitgevoerd en aardig om te beluisteren tijdens Nederlandse sneeuwdagen.