CD Recensies

MOZART: PIANOCONCERTEN NR. 9 EN 17 (BEW. LACHNER)

Mozart: Pianoconcerten nr. 9 in Es KV. 271 ‘Jeunehomme’ en 17 in G KV 453 (bew. Ignaz Lachner). Alon Goldstein met het Fine Arts kwartet en Alexander Bickard (cb). Naxos 8.574164 (63’46”). 2019
 
Om een stel van van Mozarts Pianoconcerten in de negentiende eeuw geschikt te maken voor ‘huiselijk verkeer bewerkte de Duitse componist en dirigent Ignaz Lachner (1807 - 1895) enige Pianoconcerten van Mozart.
Gelukkig liet hij de pianopartijen en de eventueel uitgeschreven cadensen ongemoeid, maar bracht hij zo goed mogelijk de orkestpartijen, inclusief die van de blazers, zo goed mogelijk over op een klein ensemble.
Lachner volgde het voorbeeld van Mozart die zelf al de Pianoconcerten nr. 11-14 voor deze bezetting had bewerkt.
De realisatie had beter gekund. Het lijkt wel of de vijf betrokken musici a prima vista spelen. De pianist speelt keurig alle noten, maar helaas op een nogal nuchter zakelijke wijze en de begeleiding blijft een enigszins verarmde verwant van het origineel. Eerder al ondergingen de Pianoconcerten nr. 20 en 21 van deze vertolkers hetzelfde lot (Naxos 8.573398). Het idee voor deze opnamen is interessant en nuttig, de uitwerking stelt niet geheel tevreden.