CD Recensies

MEDTNER: SLEEPLESSNESS

Medtner: Sleeplessness. Gedichten op. 32 nr. 1-6; Gedichten naar Poesjkin op. 36 nr. 1-6; Gedichten op. 37 nr. 1-5; Gedichten op. 45 nr. 1-5, Ekaterina Levental (ms) en Frank Peters. Brilliant Classics 96061 (72’14”). 2020 
 
De in Rusland geboren Nikolai Medtner (1880 - 1951) was een tijdgenoot van Rachmaninov die hem waar nodig steunde en aanmoedigde en net als hij Rusland na de revolutie ontvluchten om tenslotte enigszins verpauperd in Engeland te sterven. De piano staat centraal in al zijn werken, om hat even of het gaat om concerten, kamermuziek, of liederen.  De muziek van Medtner had lang het odium moeilijk en lastig te zijn en zou daarom niet makkelijk toegankelijk zijn. In de praktijk valt dat erg mee. 
Soms lijken de vocale bijdragen een bijproduct van een tevoren bepaald harmonisch en pianistisch concept. Medtners Duits/Russische afkomst zorgen ervoor dat Poesjkin en Goethe zijn helden waren bij zijn onderwerpkeuze. Van de begeleider verwacht hij dat die even goed is als hij.
Gelukkig toont een aantal musici intussen aan dat Medtner zeer de moeite waard is wanneer hij goed wordt geïnterpreteerd. Dan blijkt de muziek vaak subtiel, maar ook complex en heeft deze een vrij bescheiden en gereserveerd karakter wanneer men daarin werkelijk doordringt. 
Goede vertolkingen kunnen daarbij helpen. Tot die goede vertolksters behoort de Russische, nu in Nederland actieve mezzo Ekaterina Levental die 
de taak heeft op zich genomen om de complete liederenschat op cd te zetten. Wei even op wiki kijkt naar zijn lijst met composities, zal zien dat ze daarmee nog wel even bezig zal zijn.
Begonnen was ze met de in deze rubriek besproken opname Incantation (Brilliant Classics 96056). De nieuwe cd ontleent zijn titel aan het lied ’Slapeloos op. 37/1. Ze heeft meteen het voordeel dat ze in haar eigen taal  kan zingen met haar warme, expressieve en krachtige mezzo die draagkracht heeft tot in het zachtste pianissimo. Verder kan ze prachtig de hoeveelheid vibrato doseren. Voor heel knappe begeleidingen zorgt Frank Peters.