CD Recensies

MAHLER: KLAGENDE LIED, DAS, GIELEN

Mahler: Das klagende Lied. Brigitte Poschner-Klebel (s), Marjana Lipovsek (ms), David Rendall (t), Manfred Hemm (b) met de Weense Singakademie en het Weens Omroeporkest o.l.v. Michael Gielen. Orfeo C 210021 (62’10”). 1990
 
De in maart 2019 overleden Michael Gielen, maakte twee opnamen van Das klagende Lied. Dit is er een van, de andere, een latere, met een ensemble van SWR omroep in Baden-Baden en Freiburg verscheen in een album met 17 andere cd’s als volledige Mahlercyclus. Hij gebruikt daarvoor de versie 1993 van een werk waaraan de componist na in 1875 als student de eerste schetsen had gemaakt lang bleef werken. In deze uitgave gebruikt hij de versie van de eerste herziening uit 1898 met een beperkter vocaal en instrumentaal ensemble, bijvoorbeeld twee in plaats van zes harpen.
Deze uitgave is vooral bedoeld als herinnering aan de heel goede Mahlerdirigent Michael Gielen en als zodanig best waardevol.
Maar inmiddels bestaan er - ongeacht welke versie - meer dan twintig opnamen van het werk en speelt Gielen geen grote rol in de selectie der mooiste. Zelf zou ik voor de Weense uitvoering van Boulez kiezen (DG 477.9891) met als tweede keus Tilson Thomas (RCA 9026-68599-2).