CD Recensies

MUNN: PIANOWERKEN

Munn: Menuet en trio in g; Mazurka in d; Duet voor Joanne en Debbie; Scherzo in fis; Sonatine in f; Nocturnes in Des, A, b, Es, es; Intermezzo in a; Preludes nr. 1 in e, 2 in fis, 3 in D. Arta Arnicane. Toccata TOCC 0559 (57’). 2020
 
De Schotse theoretische mathematicus Douglas Munn (1929 - 2008) was werkzaam aan de universiteit van Stirling, maar was, ook zoals dat in die kringen voorkomt, een uitstekende pianist die in eigen behoeften voorzag met merendeels korte werken. Die vinden grotendeels hun oorsprong in de muziek van Chopin, Brahms en Bartók, maar laten ook iets van de Schotse volksmuziek met zijn open vlakten en heuvels doorsijpelen.
Het was aan de Letse pianiste Arta Arnicane die in 2004 cum laude afstudeerde aan het Schots Koninklijk Conservatorium in Glasgow die de componist had leren kennen om als bij een onuitgesproken belofte deze pianowerken op te nemen en ze heeft dit met grote inzet en veel toewijding gedaan zoals op deze cd blijkt. Aantrekkelijke muziek, voorbeeldig gespeeld. Vooral de Nocturnes bevielen heel goed.