CD Recensies

MOMPOU: MÚSICA CALLADA

Mompou: Música callada deel 1-4. Javier Perianes. Harmonia Mundi HMG 50.7070 (73’10”). 2006 
 
Federico Mompou bundelde 28 pianostukken in vier bundels en gaf het geheel de titel Música callada (muziek van de stilte). Natuurlijk zijn ze allerminst stil, hooguit verstild. Ze stellen ook het geduld van de luisteraar niet op de proef met talloze herhalingen of uitweidingen. Ze verschillen in lengte van minder dan een minuut tot ruim vier minuten.
De Música callada behoort tot Mompou’s laatste werken van enige betekenis en hij werkte er van 1959 tot 1967 aan. De titel is ontleend aan een gedicht van de mysticus San Juan de la Cruz (1542-1591) en is bedoeld om aan te geven dat het om muziek gaat die de stilte uitdrukt.
De werken hebben meest langzame tempi en klinken en introspectief meteen karig notenbeeld. Het eerste deel, Angelico, is kenmerkend voor de hele reeks.
Verscheidenheid genoeg, maar steeds binnen een kader van eenvoud en een bijzondere schoonheid. Het opvallendst aan deze muziek is het harmonische bereik, dat gaat van hevig dissonant tot vrij primitieve volksmuziek.
De Spaanse pianist Javier Perianes is een van degenen die deze stukken volledig opnam. Het is de moeite om hem als leider langs die bijna dertig staties met meest trage, emotioneel complexe muziek als eenzame meditatie te hebben want hij bereikt de bestemming heel mooi en veilig.