CD Recensies

MOZART: WERKEN VOOR HOBO EN ORKEST, MAYER

Mozart: Werken voor hobo en orkest. Allegro uit Hoboconcert in F KV. 293 (voltooid door Odermatt), ‘Ave verum corpus’ KV. 618 (bew.); Concert voor fluit, harp en orkest in C KV. 299 (bew.); ‘Ah, se in ciel, benigne stella’ KV. 538 (bew.), Rondo voor viool en orkest in C KV. 373 (bew.), ‘Ch’io mi scordi di te? KV. 505 (bew); Motet ‘Exsultate, jubilate’ KV. 165 (bew.). Albrecht Mayer (hobo, hobo d’amore) en Vital Frey (harp, fortepiano, orgel) met de Deutsche Kammerphilharmonie  Bremen. DG 483.823-2 (72’02”). 2020
 
Als ex-hoboïst heb ik het altijd betreurd dat Mozart niet meer voor ‘mijn’ instrument heeft geschreven (al zijn er in zijn Symfonieën en Concerten natuurlijk best dankbare hobopartijen). Ook Albrecht Mayer besefte dat en heeft dus maar een aantal vocale werken bewerkt of laten bewerken. Het verbaast wel dat hij het Hoboconcert in C KV. 314 (271k), later bekender als Fluitconcert, weglaat.
Die bewerkingen zullen misschien niet zo goed aankomen bij puristen, Maar Mayer, eerste hoboïst van het Berlijns filharmonisch orkest, is een dusdanig vaardige solist en speelt zo charmant dat dergelijke bezwaren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zijn vertolkingen blijven geheel binnen de gevestigde parameters.  Aardig dat hij ook de oboe d’amore gebruikt. Niets klinkt geforceerd en in veel opzichten herinnert hij aan François Leleux (Sony 886973.6548-2) die in 2008 een dergelijk Mozartprogramma opnam.