CD Recensies

MILHAUD: SAUDADES DO BRASIL; LA MUSE MÉNAGÈRE; L'ALBUM DE M. BOVARY

Milhaud: Pianowerken. Saudades do Brasil op. 67 nr. 1-12; La muse ménagère op. 245 nr. 1-15; L’album de Madame Bovary op. 128b nr. 1-17. Alexandre Tharaud (piano) en Madeleine Milhaud (spr). Naxos 8.553443 (64’32”). 1995 
 
In de twaalf korte deeltjes van Saudades do Brasil gaf Darius Milhaud (1892 - 1974) groeten over van de 12 districten uit Rio de Janeiro. In de eveneens vijftien korte delen van La muse ménagère schetst hij in 1944 een beeld van de wat banale gang van zaken in het huishouden.
L’album de Madame De Bovary is muziek bij de film van Jean Renoir uit 1933, gebaseerd op het boek Madame Bovary van Flaubert over de boerendochter Emma Rouault die met de sullige plattelandsdokter Charles Bovary trouwt en in dat huwelijk geen geluk en bevrediging vindt. Zo erg dat ze zelfmoord pleegt. In dit werk wordt de pianist bijgestaan door Madeleine Milhaud, de weduwe van de componist die zelfgekozen passages uit dat boek voorleest. Het voegt weinig aan de muziek toe en haar Armagnac Engels is daaraan het enige opmerkelijke.
Tharaud speelt de Pianowerken met veel verbeelding en maakt er zo toch nog iets waardevols van en zorgt voor een nuttige aanvulling in de Milhaud discografie.