CD Recensies

MOZART: VIOOLSONATES NR. 19, 25, 27 EN 32, FAUST

Mozart: Vioolsonates nr. 19 in Es KV. 302, 25 in F KV. 377, 27 in G KV. 302 en 32 in Bes KV. 454. Isabelle Faust en Alexander Melnikov. Harmonia Mundi HMM 90.2362 (76’24”). 2020
 
In de ontwikkeling van het genre Vioolsonate zijn de Vioolsonates misschien niet zo belangrijk, maar hoe verfrissend klinken ze wanneer ze door Isabelle Faust op haar met darmsnaren bespannen Stradivarius ’Sleeping beauty’ uit 1704 en Melnikovs kopie van Christoph Kern uit 2014 van een Walter uit 1795 worden gespeeld.
Net als in beide eerdere afleveringen uit deze serie zorgt het tweetal voor vertolkingen met grote allure. Faust draagt zangerige melodielijnen bij die soms haast iets van opera aria’s hebben, maar die ook een stevige kern bezitten en zo min mogelijk vibrato. Melnikov articuleert duidelijk luistert goed naar zijn partner en speelt in de snelle delen met panache. Creatief partnerschap op zijn best zoals de twee elkaar creatief stimuleren tot de beest haalbare resultaten.
Het resultaat zorgt voor een fijne luisterervaring die getuigt van veel begrip en evenzeer van spontaniteit. Hiernaar te luisteren is een puur genoegen. Alleen de vertolkingen van Rachel Podger en Gary Cooper bevinden zich ook op een  dergelijk hoog niveau (Channel Classics). Op Harmonia Mundi heeft de fortepiano een wat lichtere klank terwijl het mogelijk om hetzelfde instrument gaat. Waarschijnlijk een kwestie van verschillende studio akoestiek.