CD Recensies

MOZART: VARIATIES OVER 'AH, VOUS DIRAI JE MAMAN'; PIANOSONATES NR. 10, 11, 16

Mozart: Variaties over ‘Ah, vous dirai-je maman’ KV. 265/300c; Pianosonates nr. 10 in C KV. 330, 11 in A KV. 331, 16 in C KV. 545. Magdalena Baczewska. Spotify en Apple Music download (75’13”). 2021 
 
Voor een musicus die geen vast contract heeft met een van de representanten van de muziekindustrie en die nietbdoor die muziekindustrie wordt uitgenodigd of in staat is via sponsors en fondsen tot het maken van cd’s te komen, blijft als voornaamste weg om toch gehoord te worden over: publiceren via YouTube en Spotify. Geen idee wat dat kost, maar ook twijfels over de geluidskwaliteit hebben gemaakt dat ik nooit begon aan het downloaden van dergelijke programma’s en ze vervolgens omleidde van de computer naar de uiteraard veel beter klinkende muziekinstallatie.
Maar één keer moet de eerste zijn en daarvoor koos ik dit Mozartrecital van Magdalena Baczewska die veel indruk op me maakte met haar wel op cd verschenen Chopin- en Szymanowski programma (Paraty 116137).
Het Mozartprogramma bevat twee treffende melodieën die steeds weer aanslaan: de ‘Turkse mars’ uit KV. 331en het thema van de variaties uit KV. 265.
Niet alleen die, ook alle andere facetten van de sonates en de variaties op ‘Altijd is kortjakje ziek’ worden op fijnzinnige en heldere wijze belicht met spel dat het juiste karakter bezit en aardig contrastrijk is. Voldoende om het geheel vervolgens op een cd te branden.