CD Recensies

MOSZKOWSKI: PIANOWERKEN 1, HOBSON

 

Moszkowski: ‘Conservatoristen-Polka’; ‘Scherzo’ in Bes op. 1; ‘Albumblad’ in As op. 2; ‘Capriccio’ in a op. 4; Fantasie ‘Hommage a Schumann’ op. 5; ‘Fantasie-impromptu’ op. 6; ‘Moments-musicaux’ op. 7 nr. 1-3; ‘Skizzen’ op. 10 nr. 1-4; ‘Humoresque in D op. 14. Ian Hobson. Toccata Classics TOCC 0572 (76’32”). 2020
 
Moritz Moszkowski (1854 - 1925) werd 23 augustus 1854 geboren in nBreslau (thans Wroclaw). Na in Dresden te hebben gestudeerd, voltooide hij zijn opleiding in Berlijn bij Eduard Franck en Theodor Kullak, waarna hij zelf enige jaren lesgaf op het conservatorium van Kullak.
Zijn carrière als solist begon in 1873 en hij ontpopte zich daarna als een der populairste pianisten op het Europese concertpodium. In de jaren 1880 had hij neurologische problemen met zijn rechterarm, wat hem in zijn optredens, maar niet bij het componeren beperkte. In 1897 vestigde hij zich in Parijs waar hij onderricht gaf.
Hij bracht een aanzienlijk aantal composities tot stand. Daaronder twee Pianoconcerten, een Vioolconcert en een symfonisch gedicht over het leven van Jeanne d’Arc op. 19 dat niet toevallig ook oor Ian Hobson met het Sinfonia orkest uit Warschau werd opgenomen (Toccata Classicd TOCC 0523).
Maar hij zorgde ook voor talloze Pianowerken met daaronder Walsen, Études, Fantasieën en heel wat karakterstukken. Daarnaast nog transcripties van werken van andere componisten.
Zijn stijlopvatting was zeer behoudend. Hij beschouwde Scriabin, Debussy en Schönberg als ‘artistieke idioten’. Zelf schreef hij, zoals  we hier kunnen horen, de betere salonmuziek. Hij bouwde voort op de pianowereld van Mendelssohn en Schumann en volgens Paderewski ‘verstond hij na Chopin het beste de kunst om ideaal voor de piano te schrijven’.
Het heeft niet kunnen verhinderen dat we tegenwoordig zo weinig meer van hem horen. Moszokowsky stierf 4 maart 1925 in Parijs.
Lang was ‘Étincelles’ uit de acht Morceaux caractéristiques op. 36 heel populair. Horowitz had het in zijn recitalprogramma’s (DG 479.4649) en de Engelse pianist Ian Hobson die bezig is om de volledige werken van Moszkowski op te nemen, gaat het zeker ook spelen. Dat Moskowski een goede miniaturist was, blijkt ook uit dit mooie beginrecital.