CD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 7, PETRENKO

Mahler: Symfonie nr. 7 in e. Beiers Staatsorkest o.l.v. Kirill Petrenko. BSO Records 001 (72’32”). 2020
 
In zijn laatste periode bij het Beiers Staatsorkest uit München maakte Kirill Petrenko voordat hij als chef naar Berlijn ging deze opname van Mahler VII als eerste op het eigen huislabel. Daarmee trekt hij de luisteraar diep mee in Mahlers verontrustende ’soundscape’ en onthult hij de gedurige merkwaardigheden, eigenaardigheden en bijzondere kenmerken zonder daar meteen een van de mooiste opnamen van dit werk van te maken. 
Hij pakt de Symfonie namelijk haast wat te subtiel aan en maakt van beide Nachtmusiken met hun Wunderhornecho’s en niet van het ‘allegro risoluto’, het ‘scherzo’ en de ‘rondo finale’ de hoogtepunten. Daarin ontbreekt het net wat teveel aan nuance, slagkracht en karakter. Misschien had hij beter kunnen wachten tot hij in Berlijn was, want een goede Mahleriaan is hij. 
Daarbij komt dat hij het tegen de zware concurrentie van Iván Fischer (Channel Classics CCS, SA 38019), Claudio Abbado (DG 445.513-2), Gergiev (LSO Live LSO 0665) en Tennstedt (BBC Legends BBCL 4224) met nog betere orkesten moet opnemen.