CD Recensies

MOZART: KLARINETKWINTET; HOORNKWARTET E.A. KLENKEKWARTET

Mozart: Klarinetkwintet in A KV. 581; Bach, J.S./Mozart: ‘Fuga’s’ nr. 1-5 uit Wohltemperiertes Klavier 2 KV. 405; Hoornkwintet in A KV. 407. Nicola Jürgensen (kl), Stephan Katte (hrn) met het Klenke kwartet. Accentus ACC 30540 (58’25”). 2020
 
In juni 2021 viert het Duitse Klenkekwartet uit Weimar van Annegret Klenke en Beate Hartmann (v), Yvonne Ühlemann (va), Ruth Kaltenhäuser (vc) zijn dertigjarig bestaan en dat wordt o.a. gevierd met deze opname. Het maakte al heel mooie Mozartopnamen van bijvoorbeeld de zes ‘Haydn kwartetten’ (Profil PH 040325) en de zes Strijkkwintetten met Harald Schoneweg (Accentus ACC 80467) en gaat nu verder met zijn Klarinetkwintet en Hoornkwartet.
Maar daar tussenin komen ze met een leuke verrassing: het vijftal vierstemmige Fuga’s uit Das Wohltemperierte Klavier van Bach de Mozart die kende van het Hagen kwartet (DG 471.580-2). Het zijn wat resultaten van Mozarts Weense studie in contrapunt en fugavorm en vormen een minuut of tien strikte muziek.
Zangerigheid en het vermogen om heel mooi zachte pianissimi te maken zijn een belangrijk kenmerk van het spel van dit dameskwartet en dat komt Mozart zeer ten goede. 
Klarinettiste Nicola Jürgensen (die o.a. een mooie opname van Rorems Ariel en Franse werken (Dans la nuit, Orfeo C 853.121 A) maakte, past zich prachtig bij die opvatting aan en hoornist Stephan Katte doet net als Hermann Baumann (Philips 426.440-2) een goede poging om iets van authenticiteit te laten blijken. 
Het resultaat is een zeer goed geslaagd, afwisselend en onalledaags Mozartprogramma.