CD Recensies

MOUTON E.A.: EZEKIELS ADELAAR

Mouton e.a.: Ezekiels adelaar. De Illustere Lieve Vrouwen Broederschap ’S Hertogenbosch viert Johannes de evangelist. Missa ‘Tua est potentia’; Da pacem Domine; O salutaris hostia; Salve nos, Domine; Tua est potentia (onderbroken door Gregoriaans). Cappella Pratensis o.l.v. Stratton Bull. Challenge CC 72878 (60’). 2020
 
Jean Mouton (ca. 1459 - 1522), die eigenlijk Jean de Hollingue heette, was een Franse componist uit de vroeg-Renaissance en een leerling van Willaert. Hij werd beroemd met zijn fijnzinnige Motetten en behoorde tot de oprichters van de Venetiaanse school.
In die tijd heette ’s Hertogenbosch met zijn vele kerken en kloosters ook wel ‘klein Rome’. In de religieuze gemeenschap van de stad nam de Broederschap van de illustere Lieve Vrouwen een centrale plaats in. Deze was in 1318 gesticht en tot de geloofsgemeenschap behoorde ook de schilder Hieronymus Bosch. Deelnemers waren allerlei uit de beste zangers samengestelde koren en organisten. Hun werk werd gebundeld in negen koorboeken. Daar rustte die eeuwenlang totdat ze werd wakker gekust in een vijfjarig project door de Bossche Cappella Pratensis van wie dit de tweede uitgave is. Dat project omvat concerten, opnamen, workshops, publicaties, lezingen en dus een vijftal cd’s.
Op deze cd horen we de Cappella Pratensis in d kapel van de kerk van Johannes  de Doper waar 6 mei 92 vòòr Chr. diens martelaarschap werd gevierd met een programma van motetten en gregoriaanse gezangen.
Prachtige meerstemmige muziek met de Mis van Mouton als centraal hoogtepunt. Voor ook deze uitvoeringen past weer alle lof en bewondering. Overigens: Ezekiel was een Hebreeuwse profeet die de vernietiging van Jeruzalem en het herstel van Israël aankondigde.