CD Recensies

MOZART: VIOOLSONATES NR. 21, 26 EN 32 (BEW. VOOR HOBO)

Mozart: Vioolsonates nr. 21 in e KV. 304, 26 in Bes KV. 378 en 32 in Bes KV, 454 (bew), Olivier Stankiewicz (h) en Jonathan Ware (piano). Delphian DCD 34245 (59’37”). 2020
 
In de jaren dat ik hobo speelde heb ik me niet gewaagd aan het spelen van bekende, latere Vioolsonates van Mozart in een bewerking voor mijn instrument. Maar waarom eigenlijk niet? In de achttiende eeuw gingen componisten vlot om met bewerkingen van eigen en andermans composities en de omzetting van het ene melodie-instrument naar het andere vormt geen probleem.
In zijn orkestwerken, kamermuziek (Hobokwartet, blaaskwartet) en opera’s ruimde Mozart altijd een dankbare rol in voor de hobo, maar een sonate heeft hij nooit voor het instrument geschreven, Raar eigenlijk, want voor de fluit (die hij schijnbaar haatte) deed hij dat wel.
De Franse hoboïst Olivier Stankiewicz is eerste hoboïst in het Londens Symfonie orkest en toont hier of lyrisch-virtuoze wijze aan dat deze sonates de omzetting wonderwel verdragen en zo een nieuwe eigen charme krijgen. Vooral het tweetal in Bes ligt het instrument qua vingerzetting ideaal.  Jonathan Ware is een goed ondersteunende en animerende begeleider.