CD Recensies

MOZART, F. X.: PIANOWERKEN

Mozart: Franz Xaver: Variaties over het Oekraïnse volksliedje ‘Een buurman heeft een wit huis’ op. 18; Fantasie over een Russisch volksliedje ‘Hoe heb ik je van streek gemaakt? en Krakowiak; Variaties over een thema uit de eerste finale van ;Don Giovanni’ op. 2; Variaties vor 2 en 3 handen over een thema uit ‘Je t’aime tant’ van Garat; Variaties over een onbekend thema op. 13; Variaties over een thema uit de eerste akte van ‘Aline, reine de Golconde’ van Berton op. 3; Variaties over een Oekraïns thema ‘De karren rollen de heuvel af’ op. 6; 2 Variaties over een wals van Diabelli. Andriy Dragan. Claves CD 3033 (56’). 2020
 
Arme Franz Xaver Mozart (1791 - 1844). Hij bleef als componist altijd in de schaduw van zijn beroemde vader. Ook de vroegrijpe pianist had moeite om in zijn onderhoud te voorzien. Het hielp nauwelijks wanneer hij zich tijdens concertreizen door Europa op affiches liet aankondigen als ‘W.A. Mozart junior’.
Zijn Pianoconcert nr. 1 uit 1809 is een eerbetoon aan de Weense concerten van zijn vader met lyrische thema’s en sprankelende momenten als ware het een pastiche. Nummer 2 heeft meer eigens, klinkt nobel met bravura passages. Dat is mooi te horen aan de opname die Howard Shelley in 2015 van beide werken maakte (Hyperion CDA 68126).
Maar Mozart jr. gaf de grootste blijken van zijn inventiviteit wanneer hij kon voortborduren op goed bronmateriaal van anderen dat hem daarvoor ampel mogelijkheden biedt, zoals hier een met eerbied behandeld, maar knap verwerkt thema uit Don Giovanni of het hoekige thema uit de opera Aline, reine de Golconde uit 1803 van de Fransman Henri-Montan Berton (1767 - 1844). De Slavische thema’s koos hij met zorg uit zodat hij er zijn variatiekunst op kon loslaten en het is natuurlijk aardig dat hij ook een variatie leverde op de melodie van Diabelli. 
De Zwitserse pianist Andriy Dragan is van Oekraïnse afkomst en weet goed inhoud en nuancering te verlenen aan de stukken die hij met de nodige flair speelt. Zijn Diabelli bijdrage klinkt geestig.