CD Recensies

MANSURIAN: STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2; TESTAMENT

Mansurian: Strijkkwartetten nr. 1 en 2; ‘Testament’. Rosamunde kwartet. ECM 476.305-2 (49’20”). 2004
 
De drie werken voor Strijkkwartet van de Armeense componist Tigran Mansurian (1939) uit 1984 en 2004 hebben één ding gemeen: ze gaan over de dood. Nummer 1 is ter nagedachtenis van en een droeve klacht over de dood een muziekvriend die het eerste en tweede deel overheersen; pas het derde biedt enige troost.
Kort nadat het werk greed was, stierf opnieuw een vriend die in Strijkkwartet nr. 2 op minder intens droeve wijze wordt herdacht. ’Testament’ is een afzonderlijk werk dat in 2004 ontstond en in alle eenvoud de boodschap bevat dat alles wat we nalaten doorgaans van geringe betekenis is of al door anderen is nagelaten.
De typisch Slavische toonspraak en de ernst der thema’s brengen Mansurian in directe verbinding met zijn landgenoot Kancheli, die ook bij voorkeur zwaarwegende en trieste  thema’s kiest.
Meditatieve muziek die misschien in harmonisch opzicht niet eg krachtig is, maar die wel tot nadenken aanspoort. Andreas Reiner en Simon Fordham (v), Helmut Nicolai (va) en Anja Lechner (vc) van het Münchense Rosamunde kwartet voeren de muziek gevoelig en met veel muzikaal inzicht volkomen naar behoren uit.
Jammer dat het Strijkkwartet nr. 3 uit 1993 niet meteen ook is vastgelegd. Daar bestaat wel een opname van Movses Pogossian Varty Manouelian, Kim Kaskashian en Michael Kaufman (ECM 481.952-2) uit 2019. Met een lengte van ca. 17 minuten was daar best nog ruimte voor geweest. Gemiste kans, maar toch dankbaar voor deze uitgave.