CD Recensies

MESSAGER: PASSIONNEMENT

Messager: Passionnement. Véronique Gens (s., Ketty Stevenson), Étienne Dupuis (b., Robert Perceval). Nicole Car (s., Julia), Eric Huchet (t., William Stevenson), Chantal Santon Jeffery (s., Hélène le Barrois) en Armando Noguera (b., Haiis) met het Omroeporkest München o.l.v. Stefan Blunier. Bru Zane BZ 1044 (76’). 2020  
 
De stijl van de voorlaatste komedie in drie aktes Passionnement van André Messager (1853 - 1929) ligt op het snijvlak van de Franse operette, de Amerikaanse populaire muziek en het café-concert. Maurice Hennequin en Albert Willemetz bezorgden hem daarvoor een aardig libretto en het werk ging 16 januari 1926 in première in het Parijse theater de la Michodière.
In de eerste akte verschijnt de schatrijke eigenaar Stevenson in gezelschap van zijn bloedschone vrouw Ketty en haar sexy gedienstige Julia. Hij hoopt de Fransman Robert Perceval grond in Colorado te ontfutselen omdat daar zonder dat de eigenaar het wist olie is gevonden. Stevenson laat Ketty zich verleden als een oude vrouw en wanneer Robert haar zonder vermomming ontmoet pretendeert ze haar eigen nicht te zijn. Beide worden verliefd op elkaar en na tal van verwikkelingen onthult Stevenson, dronken van te veel champagne, de gtote waarde van van de olievondst. Hij besluit van Ketty te scheiden, zodat ze met Robert kan trouwen en Julia die lang vergeefs probeerde een man aan de haak te slaan, belandt tenslotte in Stevensons armen.
Véronique Gens en de Australische Nicole Car vormen een ideaal helderen charmant zingend concurrerend paar als Ketty en Julia. Hun duet werd bekend als de Passionnement valse. Eric Huchet is een vermakelijke Stevenson die bewust Frans met een zwaar Amerikaans accent en gevoel voor humor zingt.
Als Roberts jaloerse maîtresse is Chantal Santon Jeffery een kostelijke Julia terwijl Armando Noguera met zijn warme bariton een goed karakter meegeeft in de bescheiden rol van Harris, de kapitein van Stevenson’s jacht.
Dirigent Stefan Blunier dirigeert het geheel met lichte toets en helpt zo flink mee om een feestelijke gebeurtenis van het werk te maken.