CD Recensies

MOZART: CONCERTEN VOOR KLARINET, HOBO EN HOORN

Mozart: Klarinetconcert in A KV. 622; Hoboconcert in C KV. 314; Hoornconcert nr. 3 in Es KV. 447. Resp. Eric Hoeprich (kl), Frank de Bruine (h) en Teunis van der Zwart (hrn) met het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen en Kenneth Montgomery. Glossa GCD C81129 (64’19”). 2001, 2006
 
Het in 1981 door Frans Brüggen opgerichte Orkest van de achttiende eeuw bleef na zijn dood in 2014 verweesd achter, maar vond in Kenneth Montgomery een waardige opvolger. Glossa deed er goed aan om deze opnamen, die anders bij het niet meer bestaande Philips waren verschenen, alsnog uit te geven.
Kakelvers zijn de opnamen niet en gespreid verschenen ze al eerder: Het Klarinetconcert op Glossa GCD 921107, het Hoboconcert op Glossa GCD 921123 en het Hoornconcert nr. 4 op Glossa GCD 921110. Maar deze nieuwe koppeling is natuurlijk een heel logische. Daar mogen we dankbaar voor zijn.
Waarom vooral verder ook? Omdat Brüggen, Montgomery en de drie solisten, allen gespecialiseerd in de weergave van oudere muziek, zorgen voor heel bevredigende vertolkingen waarover grondig is nagedacht. Lezingen die heel spontaan klinken en die een weelde aan mooie details bezitten. Des te bewonderenswaardiger omdat het waarschijnlijk om zaalregistraties gaat met de luisteraar op een gunstige plek vooraan in die zaal.