CD Recensies

MASSENET: DON QUICHOTTE

Massenet: Don Quichotte. Ferruccio Furlanetto (bs., Don Quichotte), Anna Kiknadze (ms., Dulcinée), Andrei Serov (b., Sancho Panza), Eleonora Vindau (s., Pedro, Garcias) met het Ensemble van het Mariinsky theater St. Petersburg o.l.v. Valery Gergiev. Mariinsky MAR 0523 (2 cd’s, 1u. 51’34”). 2011 
 
De ‘comédie héroique in vijf aktes Don Quichotte’ van Jules Massenet (1842 - 1912) dateert uit 1909 en ging in 1910in Monte Carlo in première. Het was de laatste succesvolle opera uit zijn leven. Tegenwoordig heeft het werk met zijn mengeling aan herfstige melancholie en zijn kleurige Spaanse tinten dat zich nooit ver weg begeeft van de sentimentele charme die de componist eigen is niets aan belang verloren. De titelrol was altijd al een favoriets van sterbassen als Feodor Chaliapin, Nicolai Ghiaurov, José van Dam en nu dus ook Ferruccio Furlanetto.
Hij is de enige Westerse zanger in de verder geheel Russische bezetting van Gergievs troep in Sint Petersburg en hij zet een heel ontroerende Don op het toneel. Met zijn mooie basso cantate is hij een goed compromis tussen Nicolai Ghiaurov (Decca 430.636-2) en José van Dam (EMI 754.767-2). Rijk van toon en in vloeiend Frans, soms met de helaas onvermijdelijke snik, maar ook met mooie legati. Zijn combinatie van waardigheid en melancholie is goed op zijn plaats. Ontroerend is hij in Quichotte’s gebed en sterfscène.
Anna Kiknadze toont met haar koperkleurige mezzo als Dulcinée veel gevoel, maar is ook frivool en Andrei Serov zorgt voor een treffende, volgzame Sancho Panza. De rest van de bezetting is wat wisselender van kaliber. 
Opvallend genoeg is Gergiev op zijn best tijdens de teerdere en fijnzinniger momenten van de opera; in de fiesta scènes gaat hij soms nogal wild tekeer waardoor de muziek wat onder druk komt te staan. Maar koor en orkest verkeren in zeer goede vorm.
In menig opzicht is dit de beste cd opname van deze opera. Op dvd verdient de uitgave met Van Dam, Santafé, Van Mechelen en Minkowski (Naïve DR 2147) uit 2010 een aanbeveling voor wie de opera ook visueel wil beleven.