CD Recensies

MAGIN: MUZIEK VAN MILOSZ MAGIN, DE

Magin: De muziek van Milosz Magin. ‘Andante’ uit Concert voor viool, en piano, Concert nr. 3 voor piano, strijkers en slagwerk; ‘Vocalises’ nr. 1 ‘Andante’, 2 ‘Andantino’, 3 Vivace’, 4 ‘Andantino’, ’Nostalgie du pays’ (ged. van de ‘Miniatures polonaises’); ‘Concerto rustico’ nr. 1 voor viool, strijkorkest en bekkens; ‘Stabat mater’. Lucas Delabargue (piano), Gidon Kremer (v) en Kremerata Baltica. Sony 194398.7031-2 (76’22”). 2019
 
Onder de titel ‘ZAL: The music of Milosz Magin’ biedt Gidon Kremer met zijn Baltische ensemble een programma aan met werken van de gelijknamige Poolse componist en pianist die leefde van 1929 tot 1999. Als pianist kreeg hij een eervolle vermelding bij het vijfde Chopin Pianoconcours in Warschau.
Later verliet hij met zijn vrouw Polen en woonde in Portugal, Duitsland en Engeland totdat hij zich in 1960 definitief in Parijs vestigde. In 1963 kwam zijn internationale loopbaan als solist bruut aan zijn einde toen hij bij een auto-ongeluk zijn linkerpols brak. Daarvan herstelde hij zodanig dat hij in 1968 begon met een opname van de volledige pianowerken van Chopin voor Decca (nu op Accord 471.1083, 10 cd’s). Gedurende zijn herstel ging hij onderwijzen en componeren. Een aanzienlijk aantal werken kwam tot stand, met daaronder werken voor jonge pianisten, concerten (vier voor piano, twee voor viool, een elk voor cello en klarinet), twee Symfonieën, een Ballet en overige vocale en orkestrale werken.
Een uitgesproken stijl volgde hij niet, maar hij werd wel erg geïnspireerd door Poolse volksmuziek, vooral door de ritmen daarvan. Daarvan geven ook de hier geboden werken een duidelijke indruk. Ik heb het meeste genoten van de holderdebolder activiteiten van Lucas Delabargue in Pianoconcert nr. 3 en Kremers geestige, maar ook pittige interpretatie van het neoklassieke Concerto rustico nr. 1. Een ander juweeltje is Nostalgie du pays, opnieuw dankzij Debargue die de juiste mate aan gevoel toont. De titel ‘ZAL’ vraagt om een nadere verklaring.
Tijdens een tournee overleed Magin op Tahiti aan een hartaanval.