CD Recensies

MENDELSSOHN, FANNY: STRIJKKWARTET; MENDELSSOHN, FELIX: STRIJKKWARTETTEN NR. 2 EN 6

Mendelssohn, Fanny: Strijkkwartet in Es; Mendelssohn Felix: Strijkkwartetten nr. 2 in a op. 13 en 6 in f op. posth. 80. Takács kwartet. Hyperion CDA 68330 (75’16”). 2020
 
Fanny Mendelssohn verpakte heel wat emotie in haar korte Strijkkwartet uit 1822. Het werk begint met een stel korte sequensen die als rondspokende echo’s van instrument aan instrument worden doorgegeven. Het tweede deel heeft een levendig karakter en vertoont baroktrekken die de Mendelssohns graag gebruikten. Het werk eindigt met een heel teer en ongelooflijk ontroerend derde deel. 
Het Takács kreeg een nieuwe tweede violist en bestaat nu uit Edward Dusinberre, Harumi Rhodes (v), Richard O’Neill (va) en András Fejér (vc) en geeft de beide Strijkkwartetten van broer Felix uit 1827 en 1847 met evenveel engagement weer. Er wordt ook met veel finesse en grote zorg voor afwerking en details gespeeld. Het gepassioneerde Strijkkwartet nr. 6 was Felix’ reactie op het overlijden van zijn zus, maar een paar maanden later overleed hij ook zelf. Fijn zou zijn wanneer het Tacács kwartet ook de overige vier Strijkkwartetten van Felix Mendelssohn opneemt, inclusief dat in Es S.12, MVR. 18, net zoals het Emerson kwartet (DG 477.5370) dit deed op een der beste concurrerende uitgaven.