CD Recensies

MAYR: AMOR CONJUGALE L'

Mayr: Amor conjugale, L’. Cinzia Rizzone (s., Zeliska/Malvino), Francescantonio Bille (t., Amorveno), Tatjana Charalgina (s., Floreska), Dariusz Machej (bs., Peters) e.a. met de Württembergische Philharmonie o.l.v. Christopher Franklin. Naxos 8.660198/9 (2 cd’s, 1u., 22’57”). 2004
 
Mayr: Amor conjugale, L’. Chantal Santon-Jeffery (s., Zeliska/Malvino), Natalie Perez (s., Floreska), Andres Agudelo (t., Amorveno), Olivier Gourdy (bs., Peters) e.a. met het Opera Fuoco orkest o.l.v. David Stern. Aparté AP 267 (1u., 43’35”). 2021
 
In in tijd werd Johann Simon Mayr (1763 - 1845) beschouwd als een aartsrivaal van Beethoven en zijn opera L’amor conjugale die voor het eerst in 1805 in Padua werd opgevoerd is gebaseerd op eenzelfde gegeven als Beethoven’s Fidelio. Alleen speelt de opera van Mayr in het zeventiende eeuwse Polen en hebben de rollen andere namen. Leonore werd Zeliska die zichzelf als Malvino vermomt om haar man Amorveno uit de gevangenis te bevrijden. Daar wordt hij ten onrechte gevangen gehouden door Moroski. Het libretto schreef Gaëtan Rossi op basis van een Franse novelle van Jean-Nicolas Bouilly. Donizetti behoorde tot Mayrs leerlingen.
Het belangrijkste verschil met Beethoven is een kwestie van toon. Mayr vervangt Beethovens politieke felheid door iets eerder huiselijks en erotisch. Er schuilt iets lesbisch in Zeleska’s relatie met Floreska, de dochter van de gevangenenbewaker, terwijl Moroski meer wordt gemotiveerd door jaloeziewensen dan door ambitie. 
De muziek hierbij klinkt gracieus en sensueel, staat dichter bij Mozart dan bij Beethoven. Op een gegeven moment wordt zelfs plagiaat gepleegd uit Così fan tutte. Grootste bezwaar tegen het werk is dat Moroski te weinig uit de verf komt. Verder is veel te genieten.
Waar het gegeven in de uitvoering van Christopher Franklin redelijk goed, maar niet volledig is uitgewerkt, voldoet die van David Stern evenmin in alle opzichten, hoe geanimeerd en stijlvol hij ook leidt. Chantal Santon-Jeffery zingt mooi gevoelig als Zeleska, maar klinkt in het hoog soms wat schril. De overige zangers voldoen beter. Dat maakt de keuze er niet eenvoudiger op. Probeer liefst allebei en bepaal de eigen voorkeur.