CD Recensies

MESSIAEN: ENTRE PLUMES ET LUMIÈRES

Messiaen: Entre plumes et lumières. ‘Vingt regards sur l’enfant Jésus’, ‘L’alouette Lulu’, ‘Le courlis cendré’, ‘L’alouette calandrelle’, ‘La buse variable’. Cassandre Marfin. Soond SNOD 21017 (63’16”). 2021
 
De Belgische pianiste Cassandre Marfin (1993) legt in haar Messiaenrecital een verband tussen de vogels uit diens Vogelcatalogus en het religieuze eerbetoon aan Christus uit zijn Jezus verkenning. In beide gevallen gaat het om schepselen Gods, dus de combinatie van blijken van geloof en de natuur is voor de hand liggend. Beide getuigen van liefde en zorg.
Zelf zegt ze hierover: ‘De studie en presentatie van dit materiaal dat de componist de vertolker ter beschikking stelde (tekst, interpretatie) schijnen me essentieel voor een goede vertolking. Ze worden daardoor toegankelijker te maken, juist ook voor de luisteraar die plezier en genoegen kan ontlenen aan de oorspronkelijkheid en de schoonheid van deze muziek’.
Zo gezegd zo gedaan met als resultaat een van de fijnste Messiaenrecitals uit de laatste jaren als muzikale beschrijving van vogellevens en religieuze gevoelens.