CD Recensies

MYSLIVECEK: ADAMO E EVA

Mysliveček: Adamo e Eva. Barbara Mameli (s, engel der rechtvaardigheid), Alice Rossi (s., engel der genade), Luciana Mancini (ms., Eva), Valerio Contaldo (t., Adam) met Il Gardellino o.l.v. Peter van Heyghen. Passacaille PAS 1053 (2 cd’s, 2u., 04’09”). 2018
 
Wat een leuke vondst is dit. Deze is te danken aan het Festival Musica Sacra in Maastricht waar dit oratorium uit 1771 van Josef Mysliveček (1737 - 1781) op tekst van Giovanni Granelli werd uitgevoerd. Het behandelt de periode na de val uit het paradijs en onderzoekt grondig de psychische toestand van angst en conflict die daardoor ontstond voor Adam en Eva.
De tekst is misschien wat overdreven exegetisch en de muziek zou beter bij een opera passen, maar dat neemt niet weg dat het om een belangrijk werk gaat, als profileert de componist zich wat minder sterk dan zijn vriend Mozart. De aria’s zijn soms net wat te lang, maar ze zijn wel aantrekkelijk, ook al komen de duisterder kanten van de relatie tussen Adam en Eva nogal weinig aan bod. Vooral Valerio Contaldo maakt een voortreffelijke indruk als Adam met zijn expressieve voordracht, die kracht geeft aan de gekwelde Adam. Luciana Mancini staat hem zo goed mogelijk terzijde. Peter van Heyghen zorgt met zijn op ‘oude instrumenten’ spelende ensemble Il gardellino voor een krachtig ondersteunende begeleiding en en brengen mooie kleuren aan. Wel gaan de emoties minder diep dan dat zou zijn gebeurd bij zijn jongere vriend Mozart. Ook de twee kleinere engelenrollen zijn goed bezet.
Het klinkend resultaat voegt een welkom spiritueel aspect toe aan de wereldlijke composities van Mysliveček.