CD Recensies

MOSZKOWSKI: JEANNE D'ARC

Moszkowski: Jeanne d’Arc op. 19. Sinfonia Varsovia o.l.v. Ian Hobson. Toccata Classics TOCC 0523 (59’31”). 2018
 
Het vierdelige Symfonisch gedicht Jeanne d’Arc over leven, dood en transfiguratie van de heldin uit Schillers toneelstuk Die Jungfrau von Orleans   uit 1801 componeerde Moritz Moszkowski in 1876 toen hij net twintig was geworden. De muziek van dit vierluik staat onder sterke invloed van Wagner, maar loopt ook vooruit op de filmmuziek uit Hollywood.
De uitvoering vergt een behoorlijk groot orkest, inclusief harp en piccolo en er is een vertellende rol voor de viool. Elk deel draagt een titel: ‘Jeanne’s leven op het platteland, het visioen van haar missie’, ‘Innerlijke conflicten - herinneringen’, ‘De optocht van de overwinnaars bij de kroning in Rheims’ en ‘Triomf, dood en apotheose’.
Het plechtige tweede deel laat de diepste indruk na. Ook de finale in marsritme maakt indruk. Ian Hobson zorgt voor een heel degelijke, goed geproportioneerde uitvoering en vertelt een uur lang Jeanne’s levensverhaal muzikaal na. In het lange eerste deel (23 minuten) houdt hij goed de spanning erin. Muziek die ons en nieuwe kijk op deze blijkbaar veelzijdiger componist gunt.
Het kan interessant zijn om eens de verschillende versies van aan Jeanne gewijde composities naast elkaar te leggen: het oratorium van Honegger, de opera’s van Verdi en Tchaikovsky, de Mis van Henri Nibelle (Solstice SOCD 176).