CD Recensies

MENDELSSOHN, FANNY: PIANOSONATES

Mendelssohn, Fanny.: Pianosonates in g, A ‘Ostersonate’ en c, Sonatensatz in E. Gaia Sokoli. Piano Classics {CL 10187 (56’10”). 2020
 
Gelukkig treedt Fanny Mendelssohn (1805 - 1847) op cd steeds meer uit haar gedurende lange tijd omsluierde schaduw. De in Hamburg geboren Fanny was vier jaar jonger dan Felix. Ze kreeg haar muzikale opleiding eerst van Karl Zelter nadat ze in 1812 naar Berlijn waren verhuisd; later nam Ludwig Berger dat over. 
Fanny ontwikkelde zich als pianovirtuoos en gaf thuis met of zonder haar broer vaak huisconcerten. Componistes hadden het niet makkelijk in de negentiende eeuw om gehoord te worden. Haar vader schreef haar in een brief op 16 juli 1820: ‘De muziek wordt mogelijk het beroep van Felix, maar voor jou kan het slechts een versiering blijven’. Daarom duurde het tot 1845 voordat ze haar eerste werk publiceerde.
Op deze cd staan haar grootschaliger werken die in de periode van 1822 tot 1843 ontstonden. Ze zijn aanvankelijk in wat we het typische (Felix) Mendelssohn idioom kunnen noemen, maar geleidelijk maakte ze zich daar los van en sloeg een progressievere eigen weg in. Dat blijkt het duidelijkste uit de Pianosonate in g.
De jonge Italiaanse pianiste Gaia Sokoli voert deze werken met veel overtuiging, gevoel en briljant uit en levert daarmee een nuttige bijdrage aan de Fanny Mendelssohn discografie en is daarmee een belangrijke rivale van Liana  Serbescu (CPO).