CD Recensies

MAYR: ALFREDO IL GRANDE

Mayr: Alfredo il grande. Marie-Luise Dressen (ms., Alfrodo, Elfrido), Markus Schäfer (t., Gutruno), Daniel Ochoa (bs., Etelberrto), Anna Feith (s., Alinda), Sophia Korber (s., Alsvita), Philipp Polhardt (t., Amundo) met het Simon Mayr koor en Concerto de Bassus o.l.v. Franz Hauk. Naxos 8.660483/4 (2 cd’s, 2u., 36’24“) 2019
 
Alfred de Grote (848 – 899) was de koning van de West Saksen en daarna van de Anglo Saksen in Engeland en hij stond behalve om zijn hervormingen op administratief en militair gebied bekend om zijn milde beleid. Hij bevorderde o.a. de opvoeding (niet meer in Latijn, maar in Engels).
Voordat hij de troon besteeg, vocht hij enige jaren tegen de Vikingen en won de slag bij Edington in 878. Dat is de periode waarin de handeling van de opera Alfredo il grande, een melodrama in twee aktes op een libretto van Bartolomeo Merrelli naar ‘Eraldo ed Emma’ van Gaetano Rossi uit 1819 zich afspeelt.
Het betreft een van Mayr’s laatste opera’s. Deze gaat over een land in oorlog met de Vikingen. Alfred de Grote is gevangen genomen, maar weet incognito te ontvluchten, kan alsnog de vijand verslaan en zijn geliefde Alsvita bevrijden.
De opera heeft monumentale allures en wordt vooral gedragen door grootse koren en sensuele vroeg romantische melodieën die vooruitlopen op de generatie van de grote bel canto componisten en de ontwikkeling van het melodramma romantico. 
Franz Hauk kreeg een goede bezetting bij elkaar om voor een goed gelukte cd première van dit werk te zorgen.