CD Recensies

MENDELSSOHN: PAULUS

Mendelssohn: Paulus op. 36. Sabine Goetz (s), Dorothea Zimmermann (ms), Markus Brutscher (t), Klaus Mertens (bs) met de Kantorei van de Slotkerk Weilburg en de Capella Weilburgensis vocalis o.l.v. Doris Hagel. Profil PH 09008 (2 cd’s, 2u. 09’43”). 2008
 
Mendelssohn was ook in zijn tussen 1832 en 1836 geschreven oratorium Paulus op tekst van Julius Schubring sterk geïnspireerd door het verleden, met name door de oratoria van Bach. Maar op één punt was hij zijn tijd vooruit, namelijk door de stem van de Heer bij de vraag ‘Saul, waarom achtervolg je mij?’ te laten vertolken door een vrouwenkoor. 
Gewoonlijk wordt het werk met eigentijdse opvatting en instrumenten vertolkt, maar het is goed om het ook eens te horen in een op Bach geënte lezing die stoelt op ‘oude’ instrumenten en dienovereenkomstige zang door daarin gespecialiseerde solisten. Maar het werk bezit natuurlijk ook negentiende eeuwse trekken op basis van de compositietechniek uit Mendelssohns dagen. 
De opname verscheen ter gelegenheid van Mendelssohns tweehonderdste verjaardag. De in het Duits gezongen vertolking is bijzonder goed geslaagd.
Wie deze wil vergelijken met de gangbare opvatting, kan bijvoorbeeld terecht bij Philippe Herreweghe (Harmonia Mundi HMC 90.1584/5). Of overweeg de Engelstalige uitgave van Hickox (Chandos CHAN 9882 of 105516).