CD Recensies

MOLINER: PHYSICAL SOUND

Moliner: ‘Physical sound’. ‘Fantasie um das Klavier’’ Solo voor vibrafoon nr. 1 ‘Écho perpétuel d’un F ure....’, ‘Was koordiniert ist! Ist nicht koordiniert... (Zwei kleine Vögel), Solo voor marimba nr. 2 ‘Écho fluctuant d’un D sensuel’, Trio voor fagot, cello en slagwerk ‘Der Klang der Erde’, ‘Solo voor slagwerk’ nr. 3 ‘Points de pénétration du tjk’, Strijkkwartet ‘Eindringlicher Satz’, Solo voor pauk nr. 4 ‘...flux orgasmique de désir...’,’Estructura nr. 1 ‘....Eros sur le bleu’. Duncan Gifford (geprepareerde piano), David Moliner (vibrafoon, marimba, slagw), Lope Morales (fl), Andrés Gomis (sax), Álvaro Prieto (fag), Juan Luis Gallego (v), Erica Ramallo (v), Ana Maria Alonso (va), Mikolaj Konopelski (vc), Plural Ensemble o.l.v. Fabián Panisello. NEOS 12124 (51’24”). 2020
 
De Spaanse componist en slagwerker David Moliner (1991) is een leerling van Pascal Dusapin en Jörg Widmann en werd een pionier van nieuwe genres en muziekvormen. Hij beschikt over een bijzonder instinct voor nieuwe klanken en vormen van nieuw muziektheater.
Het zuiver fysieke aspect van de rol die het slagwerk speelt, heeft hem altijd geboeid, net als dat van de muziek zelf als fysiek verschijnsel. Voor beide toont hij een aangeboren instinct en weet hij de geïnteresseerde luisteraar voor zijn klankwereld te ‘vangen’. 
‘De ontmoeting met de muziek van Moliner was voor mij een ware ontdekking’, zegt dirigent Fabián Panisello, ‘Ik trof in hem iemand die zijn vak goed verstaat, een sterk gevoel voor klank heeft en een communicatieve gave bezit om zijn muziek een haast zinnelijke expressie te geven. Daarbij komt dat Moliner een uitstekende slagwerker is.
Dat blijkt zowel uit het ensemblewerk ‘Estructura nr. 1.... Eros sur le bleu’ als al uit de kleiner bezette kamermuziekwerken en de soli voor marimba, vibrafoon, kleine trom en pauk. In ieder geval werd ik dankzij deze heel goede vertolkingen zijn muziek ‘binnengezogen’ met een nieuwe ervaring. Dit is de eerste kennismaking per cd met deze componist.