CD Recensies

MARX: ROMANTISCHES KLAVIERKONZERT

Marx: Romantisches Klavierkonzert in E; Korngold: Pianoconcert voor de linkerhand in Cis op. 17. Marc-André Hamelin met het BBC Schots nationaal symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. Hyperion CDA 66990 (64’39”). 1997
 
In deel 18 van Hyperions reeks ‘Romantische pianoconcerten’ zijn de vrienden Joseph Marx (1882 – 1964) en Erich Korngold (1897 – 1957) aan de beurt. Ze hadden beiden een heel verschillende loopbaan. Korngold begon als wonderkind en Marx ging als autodidact pas na zijn twintigste componeren. Hij moet wel heel talentvol zijn geweest want hij werd in 1922 directeur van het Weens Conservatorium waar hij ook compositie onderrichtte. In muzikaal opzicht was hij conservatief en had hij Schumann en Brahms als voorbeelden. Zijn Romantisches Klavierkonzert ontstond in 1919 en mag ouderwets lijken, maar is dat niet in alle opzichten.
Korngold leverde zijn Pianoconcert voor de linkerhand in een vrij turbulente modern-laatromantische stijl in 1922 op verzoek van Paul Wittgenstein. Die bezat tot zijn dood in 1961 het alleenrecht om dit te mogen uitvoeren. Het avontuurlijke werk herinnert aan zijn filmmuziek voor ‘Of human bondage’. De trombone, de hoorn en de harp spelen er ook een belangrijke rol in. Niemand lijkt beter geschikt dan Marc-André Hamelin om deze composities op briljante wijze volledig recht te doen. Vooral Korngold klinkt opwindend en van Marx wil ik graag meer horen. Osmo Vänskä staat garant voor een animerende begeleiding.