CD Recensies

MARTIN: CORNET, DER

Martin: Die Weise von Liebe und Tod des Cornets. Christianne Stotijn met het Musikkollegium orkest Winterthur o.l.v. Jac van Steen. MDG 901.1444-6 (57’50”). 2006

 

Martins Die Weise von Liebe und Tod des Cornets of kortweg Der Cornet voor alt en kamerorkest (strijkers, houtblazers, koper en slagwerk) uit 1942/3, dus middenin W.O. II, op tekst van Rilke werd opgedragen aan dirigent Paul Sacher van het Bazels kamerorkest en aan de alt Elisabeth Gehri die er in februari 1945 de wereldpremière van gaven. Rilke’s oorspronkelijke tekst bevat 27 proza gedichten, waarvan Martin er hier om muzikale redenen vier wegliet. Maar het 23-tal resterende bereikt hij een muzikaaltragische grote schoonheid.

In de elpee tijd gaf Ursula Mayer-Reinach onder leiding van de componist daar ooit een fraaie lezing van op Jecklin. In 1988 volgde als eerste op cd Marjana Lipovsek (Orfeo S 164881A) en daarna in 1993 Jard van Nes (Philips 442.535-2). En nu is er als aangename verrassing, nog weer mooier, met meer zorg in SACD vorm opgenomen Christiane Stotijn met een bijna een uur continu zeer doorleefde, markant indringende vertolking. Ze treft de schaduwrijke, half realistische sfeer die soms herinnert aan Debussy’s Pelléas, maar die ook pakkende uitbarstingen bevat voortreffelijk. Jac van Steen zorgt met het orkest voor passende, meest ingetogen en ietwat bleke orkestkleuren. De opname klinkt transparant en in goede balans. Sfeervoller en treffender kan haast niet: een absolute winnaar!