CD Recensies

MAHLER: LIED VON DER ERDE, BOULEZ

Mahler: Das Lied von der Erde. Violeta Urmana (mezzosopraan) en Michael Schade (tenor) met het Weens filharmonisch orkest o.l.v. Pierre Boulez. DG 469.526-2 (60’31”). 1999

 

Voor geen geld zou ik afstand willen doen van de historische opname van dit werk met Ferrier, Patzak en Walter (Decca 414.194-2, 466-576-2) en de semi historische met Ludwig, Wunderlich en Klemperer (EMI 566.892-2) vooral vanwege het mooiste ‘Abschied’ met Christa Ludwig. Maar temidden van de nieuwe opnamen is dit een van de beste. Dat is vooral te danken aan Boulez die de partituur zo fraai als maar zelden te horen is openlegt. De hele structuur komt prachtig uit, zonder opjutten of sentimentaliseren en de heldere klank is ook pure winst.

De tweede positieve bijdrage komt van mezzo Urmana die misschien een tikje minder emotie toont dan Ludwig en Baker (bij Haitink op Philips 432.279-2), maar die niettemin zeldzaam overtuigt. Schade compenseert zijn wat droge tenortoon met een uitstekend tekstgevoel en blijft alleen wat achter bij Wunderlich in dit opzicht. Klemperer c.s. blijven in wezen nog steeds een voor de hand liggende eerste keus, maar Boulez blijft daar weinig bij achter.