CD Recensies

MANSURIAN: DIVERSE WERKEN

Mansurian: Monodia. Vioolconcert; Altvioolconcert; Lachrymae; Confessing with faith. Leonidas Kavakos, Kim Kaskashian, Jan Garbarek, het Hilliard ensemble en het Münchens kamerorkest o.l.v. Christoph Poppen. ECM 472.784-2 (2 cd’s, 81’03”). 2001/2

 

Tigran Mansurian is een Armeense componist die zich altijd sterk verbonden heeft gevoeld met zijn omgeving en het wekt weinig verwondering dat altvioliste Kaskashian die nog steeds erg geboeid is door het land van haar voorouders zich voor hem inzet. Daarbij omringde ze zich door enthousiast gemaakte medewerkers als violist Kavakos (ook uit die buurt), saxofonist Garbarek en de stemmen van het Hilliard ensemble. Het mooi geïllustreerde boekje bij deze dubbel cd (met niettemin korte speelduur) is een voorbeeld hoe zoiets er uit hoort te zien: heel informatief en verhelderend.

Folkloristische achtergronden spelen een grote rol in deze muziek die iets heel eigens heeft en die heel wisselende invloeden verraadt – van Berlioz tot Pärt – zou men oppervlakkig kunnen vaststellen met in het vioolconcert zelfs een B-A-C-H kiemcel.

Het klinkend resultaat is heel bijzonder, ja fascinerend. Alleen al door de verrassende instrumentale en vocale combinaties die een bijzonder kleurenspel teweeg brengen. En verder natuurlijk door de grote inzet waarop dit geschakeerde repertoire tot klinken wordt gebracht. Met haar indringende, prachtige spel is Kim Kaskashian in alle opzichten de kern, de drijvende kracht achter dit project.