CD Recensies

MARTIN: MIS VOOR DUBBELKOOR E.A., REUSS

Martin: Mis voor dubbelkoor a cappella; 5 Liederen van Ariel; Messiaen: 5 Rechants; O sacrum convivium. RIAS kamerkoor o.l.v. Daniel Reuss. Harmonia Mundi HMC 90.1834 (66’36”). 2003

 

Ook in dit twintigste eeuwse Franse repertoire voelt het hier uit dertien sopranen, 9 alten, 9 tenoren en 8 bassen bestaande veelzijdige Berlijnse koor zich uitstekend thuis. Noch aan homogeniteit bij de inzet van het hele koor, noch aan meer persoonlijke perfectie bij individueler opsplitsing ontbreekt het en de techniek is zo vervolmaakt dat voor een enkele moeilijkheid hoeft te worden teruggedeinsd. Ook kan zo de volle emotionaliteit van die prachtige mis van Martin tot gelding worden gebracht. Er wordt met een warmere toon en meer verfijning, maar misschien wat minder enthousiast gezongen dan door het koor van de Londense Westminster kathedraal (Hyperion GAW 67017), maar de rust en bezinning uitstralende Berlijners overtuigen meer.

De moeilijkheden van Messiaens Rechants met hun Peruviaanse harawi invloeden en hun sterk contrasterende momenten van sensuele overpeinzing worden naar het lijkt spelenderwijs overwonnen. Koorzang op zijn mooist en een uitgave van groot belang.