CD Recensies

MOESORGSKY: SCHILDERIJENTENTOONSTELLING E.A., GERGIEV

Moessorgsky: Schilderijententoonstelling; Nacht op de kale berg; Voorspel Khovantschina; Gopak uit De kermis van Soroschinsky. Weens filharmonisch orkest o.l.v. Valery Gergiev. Philips 468.526-2 (51’44”). 2000

 

Dat Gergiev de Schilderijententoonstelling in de orkestratie van Ravel, het voorspel Khovantschina in die van Shostakovitch en de gopak uit de andere opera in die van Liadov geeft, is te begrijpen. Maar voor iemand van zijn kaliber is het jammer dat hij voor De nacht op de kale berg terugvalt op Rimsky-Korsakov en niet het veel dreigender en griezeliger origineel laat horen, dat Abbado (RCA 9026-61354-2) ooit met veel meer effect verkoos.

Maar dat is dan ook de enige kritiek op deze verder prachtig geslaagde cd. Misschien gaan in de Schilderijententoonstelling enige subtiliteiten van Ravels orkestratie verloren, maar daar staat een winst aan Russisch karakter tegenover. Met groot contrast en een sterk beeldend karakter, echt groots en zonder terughoudendheid wordt deel na deel raak gekarakteriseerd en orkestraal mooi ingekleurd. Het is allemaal wel haast meer dan levensgroot, zelfs ‘De hut op kippenpoten’ en de ‘Grote poort van Kiev’ is overweldigend. Ook de rest van het programma wordt op heel pakkende manier afgewikkeld en de opname slaagde heel goed.

Voor vergelijking komt vooral een ietwat identiek programma van Abbado (DG 445.238-2) in aanmerking. Andere waardevolle versies van de Schilderijententoonstelling leverden onder andere Muti (EMI 764.516-2), Sinopoli (DG 429.785-2) en Karajan (DG 447.426-2), maar Gergievs oer-Russische verklanking heeft een streepje voor.