CD Recensies

MOZART: DUO'S VOOR VIOOL EN ALTVIOOL

Mozart: Duo’s voor viool en altviool in G KV 423 en Bes KV 424; Spohr: Duo voor viool en altviool in e op. 13. Antje Weithaas (viool) en Tabea Zimmermann (altviool). Capriccio 71.106 (58’51”). 2006

 

Temidden van Mozarts vele kamermuziekwerken zijn beide duo’s voor viool en altviool uit 1783 nooit bijster populair geworden. Wat moet je met een uitgekleed, half strijkkwartet als er zoveel hele zijn. Maar onderschat deze driedelige stukken niet! Het spel met elkaar en tegen elkaar is heel boeiend en mooi open, want het is nu uitstekend mogelijk om beide stemmen nauwkeurig te volgen.

Natuurlijk waren er al mooie opnamen van het tweetal werken: Grumiaux en Peliccia (Philips 454.023-2) uit 1968, Vera en Gijs Beths (Sony SK 4446631) uit1991 en vader en zoon Oistrakh (Doron Music DRC 3034), ook een veel oudere opname. Er bestond dus best behoefte aan een goede nieuwe versie met van de SACD middelen de DSD (Direct Stream Digital) als belangrijkste. Vergeet de onzin van surround-sound, maar geniet van de, realistische, open, natuurgetrouwe klank van een paar prachtige strijkinstrumenten en van het spel van twee uitstekende musici met veel stijlgevoel, charme en temperament.

Van Spohr geniet het drietal duo’s voor 2 violen op. 39 uit 1816 en de drie Duo concertanti op. 67 uit  1824 wel enige bekendheid; ze zijn ook in de cd catalogus terug te vinden. Maar het vroegere duo op. 13 dat hier klinkt was onbekender en beleeft hier in een even fraaie vertolking waarschijnlijk zijn cd première.

Persoonlijk was het bovendien leuk weer te ervaren wat van Tabea Zimmermann die als verlegen meiske tijdens Gidon Kremers Lockenhaus festivals begin jaren tachtig aantrad is geworden.