CD Recensies

MOZART: IDOMENEO, MACKERRAS

Mozart: Idomeneo KV 366. Ian Bostridge (Idomeneo), Lorraine Hunt (Idamante), Lisa Milne (Ilia), Barbara Frittoli (Elettra), Anthony Rolfe Johnson (Arbace), Paul Charles Clarke (Sacerdote) en John Relyea (voce) met het Dunedin consort, het Edinburgh festival koor en het Schots kamerorkest o.l.v. Charles Mackerras. EMI 557.260-2 (2 cd’s, 202’15”). 2001

 

Afgezien van een paar geschrapte regels in de secco recitatieven gaat het hier om een heel complete opname, inclusief de balletmuziek van dit werk. Een opname die ontstond na een aantal succesvolle opvoeringen van deze opera tijdens het Edinburgh festival. Ook Gardiner (Archiv 431.674-2) verzorgde in 1990 zo’n nagenoeg volledige, zelfs van een appendix voorziene opvoering en hij ging even vitaal, maar nog wat ranker te werk als Mackerras. In vergelijking was Levine’s realisatie aan de New Yorkse Met (DG 447.737-2) weliswaar met Domingo en Bartoli in de hoofdrollen wat traditioneler, gezapiger.

Mackerras’ directe, dramatische aanpak laat heel goed de kwellingen van Idomeneo’s verschrikkelijke dilemma uitkomen waarbij hij zijn zoon zou moeten ombrengen tengevolge van een domme ruzie. Deze zielestrijd wordt bijzonder goed verbeeld door Ian Bostridge terwijl Lorraine Hunts ontroerende Idamante voor een passend contrast zorgt. Lisa Milne is een fijnzinnige, zuivere Ilia, Barbara Frittoli een stoere, uitdagende Elettra. Ook de kleinere rollen en het aandeel van koor en orkest maken dit tot een opwindende realisatie van deze opera seria. Een uitgave om naast die van Gardiner te koesteren.