CD Recensies

MOZART: KWINTET VOOR PIANO EN BLAZERS

Mozart: Kwintet voor piano en blazers in Es KV 452; Beethoven: Kwintet voor piano en blazers in Es op. 16; hoornsonate in F op. 17. Robert Levin (piano) met leden van de Academy of ancient music. Oiseau Lyre 455.994-2 (66’32”). 1996

 

Een van de eerste heel mooie opname van dit tweetal bijeenbehorende kwintetten, is van Gieseking met het Philharmonia blaaskwartet (Testament SBT 1091) uit 1955. Veel later volgde een heel mooie opname van Perahia c.s. (Sony 42099) en daarna werd deze muziek mede het domein van lieden uit de hoek van de ‘authentieke’ uitvoeringspraktijk, eerst Van Immerseel en Octophorus (Accent ACC 58538) en nu deze Engelse uitgave.

En ineens klinkt de muziek een stuk ruiger, minder sonoor, maar met meer kleur, energie en drama, waarbij elk instrument een uitgesproken eigen karakter toont, maar toch mooi deel blijft uitmaken van een hecht ensemble. Extra versierinkjes en cadensjes verlevendigen het geheel verder. Levin is heel creatief in de behandeling van de pianopartij.

De hoornsonate, ooit een glansnummer van Dennis Brain, is een waardevolle toegift met een fraai aandeel van Anthony Halstead.

Wat de kwintetten betreft, lijkt de keuze te gaan tussen Oiseau Lyre en Sony.