CD Recensies

MOZART: LIEDEREN, BANSE

Mozart: 8 Liederen: Dans un bois soliutaire KV 308, Oiseaux, si tous les ans KV 307, Warnung KV 433, Der Zauberer KV 472, Das Veilchen KV 476, Sehnsucht nach dem Frühlinge KV 596, Als Luise die Briefe ihres untreuen Liebhabers verbrannte KV 520, Abendempfindi=ung KV 523; Debussy: Fêtes galantes I; Ariettes oubliées; 5 Liederen: Beau soir, Clair de lune, Pierrot, Apparition, Pantomime. Juliane Banse (sopraan) en András Schiff (piano). ECM 461.899-2 (60’04”). 2001

 

Uit het circuit van de liederenrecitals is bekend dat Banse en Schiff al jaren met succes samen optreden en daarom is het goed dat nu gedocumenteerd te zien. Als om meteen een daad te stellen, werd gekozen voor een gemengd – gewaagd – Mozart/Debussy programma. Dat gewaagde schuilt deels in het feit dat maar weinig Duitse zangeressen liederen van Debussy op hun repertoire namen. Bij de zangers was dat anders, getuige de inbreng van Fischer-Dieskau.

Niet onverwacht blijkt dat Debussy er hier ook wat minder goed afkomt dan Mozart. Hoogtepunten van deze cd is Mozarts ‘Als Luise die Briefe ihres untreuen Liebhabers verbrannte’, maar ook de andere liederen van hem – daaronder het overbekende ‘Das Veilchen’ - worden bevredigend uitgevoerd. In het Debussygedeelte bevallen de heel mooi en individueel en stijlvol gestalte gegeven Ariettes oubliées het beste. Wat Debussy betreft valt eerder te denken aan vertolkingen van Gens (Virgin 545.360-2) en Keith (Deux-Elles DXL 1052). Schiff begeleidt hoogst sympathiek, maar in het begeleidende boekje ontbreken helaas de gezongen teksten.