CD Recensies

MOZART: SYMFONIEEN NR. 40 EN 41, BALLETMUZIEK IDOMENEO

Mozart: Symfonieën nr. 40 in g KV 550 en 41 in C KV 551 Jupiter; Balletmuziek uit Idomeneo KV 367. Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. Archiv 477.5798 (78’09”). 2005

Misschien zou er weinig aanleiding zijn deze oudere opname uit 2005 te bespreken, ware het niet dat hij momenteel als een kopje wordt aangeboden en een van de beste, meest assertieve, gepassioneerde verklankingen van de beroemde Veertigste symfonie met een passend instrumentarium bevat. ‘Molto allegro’ is een tempobegrip dat door veel dirigenten verschillend wordt opgevat, maar voor Minkowski moet het inderdaad iets koortsachtigs, nerveus, snels hebben en zo hoor ik het graag.

Natuurlijk zijn er ‘oude instrumenten’ rivalen, zoals Pinnock (Archiv 447.048-2, 474.229-2) en Brüggen (Philips, niet meer leverbaar). Minkowski heeft duidelijk een eigen opvatting over Mozarts laatste symfonieën die hij niet retrospectief richting Haydn, maar vooruitblikkend op Beethoven aanpakt. De muziek krijgt extra gewicht, maar geen nodeloze ballast. Mooi is ook dat de dirigent extra aandacht schenkt aan de dramatiek, de wisselende emoties en de grandeur van deze muziek. Let alleen al op de markante inbreng van de pauken.

De warmklinkende cd is bomvol tot zijn uiterste capaciteit met muziek geladen door de toevoeging van zowat 13’ met  de sinfonia-achtige balletmuziek uit Idomeneo. Een wat verlate aanbeveling is op zijn plaats.