CD Recensies

MAHLER: BLUMINE, TOTENFEIER, ADAGIO

Mahler:Totenfeier; Blumine; Adagio uit Symfonie nr. 10 in fis; Mahler/Britten: What the wild flowers tell me. Omroeporkest Frankfort o.l.v. Paavo  Järvi. Virgin 216.576-2 (61’04”). 2008

 

Het is goed dat hier eens een drietal delen, aanlopen voor verdere ontwikkeling zijn samengebracht. Van Blumine, oorspronkelijk het vijfde deel van de Eerste symfonie, waren weliswaar al heel wat fraaie opnamen, o.a. van Rattle (EMI 754.647-2) en van Totenfeier, een aanzet tot de treurmars die het begin vormt van de Tweede symfonie, ook van Chailly (Decca 470.283-2). Van het adagio uit de Tiende circuleren al enige tientallen opnamen, waaronder een heel mooie van Abbado (DG 447.023-2). Het is hier minder opvallend, want vertrouwder.

Maar hier is het moois gebundeld, zij het dus niet in chronologische volgorde.  De grote verrassing is hier het bijna tien minuten durende What the wild flowers tell me, een arrangement van het tweede deel uit Symfonie nr. 3 van Britten uit 1941. Best interessant.

De uitvoeringen hebben beslist niveau en ook de opname laat eigenlijk geen wens onvervuld. Dit is typisch zo’n cd voor mensen die nuttige aanvulling zoeken op hun standaard Mahler 9-symfonieën verzameling.