CD Recensies

MEDTNER: PIANOWERKEN

Medtner: Canzona serenata in f op. 38/6; Skazka in bes op. 20/1; Sonata elegia in d op. 11/2; Canzona matinata in G op. 39/4; Sonata tragica in c op. 39/5; Thema met variaties in cis op. 55; Dithyrambe in Es op. 10/2; Sonata reminiscenza in a op. 38/1. Nikolai Demidenko. Helios CDH 55315 (71’11”). 1992

 

Medtner (1880-1951) werd door zijn Russische vriend en tijdgenoot Rachmaninov bestempelt als ‘de grootste componist van onze tijd’ en hij vond in Horowitz, Gilels, Alexeev, Sudbin, Demidenko en Hamelin warme pleitbezorgers. Desondanks heeft hij altijd slechts een rol in de marge van het muziekleven gespeeld.

Dat moet de maken hebben met het karakter, de geur en kleur van zijn muziek. Want ondanks suggestieve titels geeft het hier bijeengebrachte boeket pianowerken zijn wezen niet duidelijk bloot. Prachtige momenten spelen zich teveel af binnen een context van geslotenheid en introvertie.

Voeg daar bij een haast te ingewikkelde opzet met lastige ritmische vervlechtingen en het wordt lastig om de aandacht blijvend te boeien. Aan Demidenko ligt het niet. Hij speelt met geloof in deze muziek en grote overtuigingskracht, suggereert dat deze muziek inderdaad een bewonderenswaardige klanktaal is. Zo ontstaat een fraai amalgaam van fijnzinnigheid, drama en finesse dat het aanhoren zeker waard is.