CD Recensies

MACHAUT: MESSE NOTRE DAME E.A.

Machaut: Messe notre dame; De Vitry: Gratissima virginis; Vos qui admiramini;  Impudenter; Virtutibus laudabilis; Anoniem: Adesto; Tribum; Benedicamus Domno; De Bruges: Musicalis sciencia; Sciencie laudabili; d’Orléans: Alma polis religio; Axe policum artica; De Cluny: Apollinis eclipsatur;  Patheon abluitur; Andrieu: Armes, amours; O flour des flours. Musica nova o.l.v. Lucien Kandel. Aeon AECD 0993 (75’34”). 2010

 

Omringd door motetten en ballades van minder bekende, maar beste interessante componisten krijgt de bekendste Mis van Machaut alle aandacht op deze cd. Het gaat hier meteen ook om Machauts belangrijkste, vierstemmige Mis, die geldt als de eerste polyfone zetting van het mis ordinarium met bovendien een stilistische eenheid tussen de vaste bestanddelen van de mis – Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei – en de per gelegenheid wisselende elementen uit het proprium.

Strengheid is niet alleen het kenmerk van deze Mis, maar tevens ook van de onderhavige uitvoering waarbij de simpele zetting van de tekst toch nog zorgt voor een paar dramatische momenten. De voortdurende ritmische eb en vloed wordt belangrijker geacht dan een al te voor de hand liggende expressie. Het tien leden omvattende ensemble Musica nova neemt interpretatief gezien een middenpositie in tussen het Hilliard ensemble (Hyperion CDA 66358) en Oxford Camerata (Naxos 8.553833); het overtuigt op geheel eigen wijze door het streven naar melodische helderheid en het scheppen van een meditatieve sfeer.