CD Recensies

MOZART: KLARINETTRIO KV 498 E.A.

Mozart: Klarinettrio in Es KV 498, Kegelstatt; Fantasie in c KV 475; Klarinetsonate in A KV 581 (naar Klarinetkwintet). Nicole van Bruggen (bkl), Jane Rogers (va) en Anneke Veenhoff (fp). Ramée RAM 1002 (64’03”). 2009

Onder de titel Phantasia brengt het jonge Nederlands/Engelse trio een interessant en afwisselend Mozartprogramma. Interessant vooral omdat we hier de helaas van het sonategedeelte ontdane Fantasie vertolkt horen op een Walterkopie pianoforte van Gerard Tuinman en de klarinet plus basset klarinet zijn van Agnès Guérault naar een voorbeeld van Lotz uit ongeveer 1790. Die uitgeklede vorm bekomt het kwintet goed en het is heerlijk nu eens de warme, verzadigde toon van een basset in dit werk te horen. Beluister het larghetto om daarvan een optimale indruk te krijgen. Een vluchtige blik in de cd verzamelcatalogi leert dat dit waarschijnlijk de eerste opname is van deze ‘Grand Sonate’. Passend bij de stijl klinkt het Trio wat robuuster.

Veenhoff interpreteert de bekendste Fantasie voor piano, passend bij het mineurwerk, met vuur in de turbulente gedeelten en mildheid in de vriendelijker passages. Jammer dat hier niet de Sonate nr. 14 KV 457, eveneens in c niet als vertrouwd gezel op volgt; de speelduur van de cd had het waarschijnlijk net mogelijk gemaakt. Ter vergelijking kan men bijvoorbeeld Staier (Harmonia Mundi HMX 296.1815) of Brautigam (BIS CD 1633/6) proberen. Deze cd is alleen al de moeite waard ter wille van de Bassetklarinetsonate, hoewel de rest van het programma ook niet te versmaden is.