CD Recensies

MOZART: DUO'S VOOR VIOOL EN ALTVIOOL

Mozart: Duo’s voor viool en altviool in G KV 423 en Bes KV 424; Menuet uit 12 Duo’s voor hoorn KV 487; M. Haydn: Duo’s voor viool en altviool nr. 1 in V MH 335 (P127), en in D MH 336 (P128); Rachel Podger (v) en Jane Rogers (va). Channel Classics CCS SA 3211 (72’37”). 2011

 

Buiten kamermuziekkringen en de wereld van samenwerkende violisten en altisten zullen beide Duo’s van Mozart waarschijnlijk vaag bekend zijn, de dito’s van zijn broer Michael Haydn (1737-1806) nauwelijks. Opnamen schijnen van laatstgenoemde werken ook niet of nauwelijks te bestaan, zodat hier van een verlate cd première sprake is.

De stukken van Mozart kenden we vroeger onder meer van Grumiaux en Pellicia (Philips 454.023-2) en vader en zoon Oistrakh op een obscuur label, maar dat ze nu op een fraaie Pesarinius viool uit 1739 en een nieuwe Pawlikowski altviool uit 2008 (model Guarnerius) worden uitgevoerd geeft er qua ‘gereedschap’ een authentieke toets aan.

Bedenk verder dat Podger en Rogers uit de ‘oude muziek’ komen en progressiever werken vanuit die kant benaderen in plaats van uit de romantiek terug te schakelen en het wordt duidelijk dat hier voor een waardevolle bijdrage aan het repertoire wordt gezorgd. De uitvoeringen zijn levendig, rijk genuanceerd en mooi van geven en nemen zoals dat een hecht duo betaamt. Wat fijn dat er no zoveel waardevol nieuw licht kan worpen op al lang bestaand, maar weinig verkend materiaal.